Nasze naturalne nawozy poprawiają smak owoców i warzyw, nadają roślinom zdrowy wygląd oraz intensywną barwę. Zawarte w nawozach makro- i mikroelementy nasycają glebę wszystkim, co niezbędne do odżywiania roślin.
Ich działanie ukierunkowane jest na zwiększenie odporności roślin na choroby oraz niekorzystne czynniki środowiskowe. Wspomagają szybki i zdrowy wzrost. Nasze naturalne i ekologiczne nawozy posiadają właściwości, które czynią je wyjątkowymi i unikalnymi jako podstawowy materiał do poprawy gleby. Przede wszystkim cząsteczki mineralne, w szczególności lapilli, są bardzo porowate.
Zatrzymują wilgoć, aby stopniowo uwalniać ją do systemu korzeniowego roślin. Te unikalne właściwości są szczególnie przydatne w rejonach suchych, gdzie glebie brakuje wilgoci. Bardzo istotną rolę odgrywa zwiększona zawartość kwasów humusowych i fulwowych obecnych w materii organicznej, zawartej w składzie naszych nawozów.